WESTWARD THE LIGHT – FLOW COUNTRY

Artiest info
Website
facebook
 

'Westward The Light’ is de naam van een vijf jaar geleden opgericht Schots kwartet uit Glasgow dat zich heeft toegelegd op het spelen en opnemen van traditionele Schotse en Ierse folkmuziek, dit uitsluitend op instrumentale wijze. De vier muzikanten zijn Charlie Grey op fiddle en Hardanger d’Amore, een 10-snarig vioolachtig instrument, Sally Simpson op fiddle en altviool, Owen Sinclair op akoestische gitaar en Joseph Peach op piano en harmonium.

Op hun recent verschenen album “Flow Country” brengt ‘Westward The Light’ negen nummers in een mix van stokoude folktraditionals en enkele door de groepsleden zelf gecomponeerde folksongs. Zo schreef Joseph Peach de albumtiteltrack “Flow Country” en was Sally Simpson verantwoordelijk voor de nummers “Steven Hallmark’s” en “Good Days”, de eerste single uit de plaat en te beluisteren op de eerste audiovideo.

Enkele nummers behielden hun originele titel in de ‘Gaelic’-taal zoals “Sind Mar Chaidh An Cal A Dholaidh”, “Tha Brògan Ùr Agam A-Nochd”, “Bodaich Odhar Hoghaigearraidh” en slottrack “Bothan Àirigh Am Bràigh Raithneach”. Zelfs al u zou gaan dreigen om ons met een genadeschot te liquideren kunnen we u toch geen zinnige vertaling van deze vier titels geven. De track op de tweede audiovideo kunnen we echter wel nog even toelichten: het is het dynamische fiddlenummer “The Rearrangement Reel” dat gecomponeerd werd door pianist Joseph Peach. Bij dit soort muziek helpt het altijd wel een beetje als u er de prachtige ongerepte Schotse landschappen en pure natuur probeert bij voor te stellen.

“Flow Country” is het tweede officiële album van ‘Westward The Light’ en volgt op hun titelloze debuutplaat uit maart 2020 waarmee dit kwartet zich voor het eerst kwam voorstellen en zelfs meteen in de Britse Folk Top 40 terecht wist te komen. Dat een dergelijk album vooral zal aanslaan in de folkmuziekminnende landen Schotland en Ierland staat buiten kijf, maar wellicht zullen er ook wel een aantal fans van dit zeer specifieke muziekgenre op het Europese vasteland te vinden zijn.

(valsam)